Filmiformaatit

Standard 8

Standard 8 eli tupla8 tuli markkinoille jouluna 1932. Se kehiteltiin 16mm filmistä lisäämällä siihen tuplamäärä reikiä filmin molemmille puolille. Filmistä valotettiin ensin toinen puoli ja sitten rulla käännettiin ympäri. Kuvauksen ja kehityksen jälkeen filmi halkaistiin kahtia ja siitä tuli 8mm leveää. Halkaisulaitteet olivat erilaisia ja näin ollen filmin leveys vaihteli jonkin verran. Tupla8 filmiä ei enää myydä Suomessa, mutta netin kautta ulkomailta sitä on mahdollista hankkia.

8mm filmi kesäistä järvimaisemaa.

Super8

Super8 filmi tuli markkinoille 1965. Aluksi se oli kotikuvaajien suosiossa, mutta videokameroiden yleistyttyä, sen käyttö väheni. Nykyään super8 filmiä käytetään esim. musiikkivideoissa, tv-mainoksissa tehokeinona ja alan harrastajien keskuudessa.

Super8 filmi Joensuun lentonäytöksestä vuodelta 2007 Kuvattu Kodak vision2 negative 200 filmille.

Pathe 9,5mm

9,5mm Pathe filmi tuli markkinoille 1922 Ranskassa. Muista filmeistä poiketen 9,5mm filmin perforointi sijaitsee filmin keskellä ruutujen välissä. Vanhimmat otokset ovat jo museotavaraa. Useasti 9,5mm filmi on niin kuivaa, että se ei kestä enää projektorilla ajoa. Reel One on ainoa Euroopassa, joka siirtää myös 9.5mm filmiä aidolla Rank Cintel digi-skannerilla.

16/35mm

16mm filmi on vielä nykyään käytössä. Varsinkin 1980 luvulla kehitetty laajempi super 16mm, jossa kuvaa on levennetty ääniraidan paikalle. Formaatti on yhteensopiva laajakuva-tv:n kanssa. Nopeus yleensä 24 tai 25 kuvaa/s. Vanhoissa tuplareijitysfilmeissä 16k/s.

35mm filmille kuvataan vielä satunnaisesti, digitaaliset vaihtoehdot ovat kuitenkin jo pääasiassa korvanneet sen elokuvatuotannossa. Nopeus 24 tai 25 kuvaa/s.

Reel One:ssa digitoidaan 16mm, s16mm, 35mm filmejä ammattilaadulla. Äänivaihtoehtoina 16mm optinen reunaääni, magneettinen reunaääni, tai erillinen 16mm magneettiääni (cordi). 35mm äänivaihtoehtoina optinen reunaääni mono, optinen reunaääni dolby stereo +sr tai dolby digital tai erillinen 17.5mm magneetti perfoääni.

16mm filmi Lapista digitoituna Rank Cintel Millennium II skannerilla